Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100337 Library:100505 in /var/www/vhosts/disleksiozelogrenmedernegi.org/httpdocs/wp-includes/wp-db.php on line 1653
Disleksi nedir, öğrenme bozukluğu, disleksi eğitimi

Disleksi

Home / Disleksi / Disleksi

Disleksi Nedir? Nasıl Tanılanır? Disleksi de Eğitimin Önemi..

 

Disleksi yaşam boyu süren bilişsel beceriler ile ilgili bir farklılık olarak kabul edilebilir. En yaygın öğrenme konusudur, ancak çocukların yüzde kaçının bu kadar net olduğu açık değildir. Bazı uzmanlar, sayıların yüzde 5 ila 10 arasında olduğunu düşünüyor. Diğerleri ise insanların yüzde 17’sinin okuma sorunları olduğuna işaret ediyor. Geniş aralıkların nedeni, uzmanların disleksiyi farklı şekillerde tanımlayabilmesidir.
Disleksi dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur.
Disleksi esas olarak okumakla doğru ve akıcı bir problemdir. Disleksisi olan çocuklar okudukları şeylerle ilgili soruları cevaplamada zorluk çekebilirler. Fakat onlara okunduğunda hiç zorlanmayabilirler.
Bununla birlikte, disleksi diğer becerilerle güçlük çekebilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

    Okuduğunu anlama
    Yazım
    Yazı
    Matematik

İnsanlar bazen okuma – yazma bozukluğunun görsel bir konu olduğuna inanıyorlar. Bunu çocukların harfi tersine çevirip geriye doğru yazdıklarını düşünüyorlar. Ancak disleksi görme veya yanlış yönde harf görme ile ilgili bir problem değildir.
Disleksi her ne kadar okuma-yazma alanını etkileyen bir sorun olsa da çocuğun hayatı üzerindeki etkileri sadece bu alanla sınırlı kalmıyor. Okuma-yazmada zorlanan çocuk için okul giderek daha zorlayıcı bir yer haline geliyor. Arkadaşları için çok kolay olan okuma ve yazma onlar için bir kâbusa dönüşüyor. Çünkü diğer kişilere göre çok daha fazla efor harcamak zorunda kalıyorlar ve kendilerini doğal olarak kötü hissediyorlar. Bunun yanı sıra eksik, yanlış okumak bir süre sonra arkadaşları tarafından alay konusu olmalarına neden olabiliyor.
Disleksi ile ilgili yürütülecek tedavi sürecinin psikolojik yönü oldukça önemli. Öğrenmeyi ve okul başarısını etkileyen bu sorun daha büyük çerçeveden bakıldığında çocuğun özgüvenini ve benlik algısını da etkiliyor. Zekâ ile ilgili bir sorunları olmamasına rağmen disleksisi olan çocuklar çoğunlukla kendilerini “aptal” olarak nitelendiriyorlar. Hatta zaman zaman bunun gibi uygun olmayan yargıları çevrelerinde de duyabiliyorlar. Bu durum var olan öğrenme problemini daha da perçinleyerek çıkmaza sokabiliyor. Sonuç olarak hem çocuk hem de aile çok üzülebiliyor.

Çocuğunuzda disleksi varsa, zorluklarının üstesinden gelmesine yardımcı olacak destekler, öğretim yaklaşımları ve stratejileri vardır. Çoğunlukla bu çocuklar standart eğitim yöntemleriyle zorlanırlar, öğrenmeye direnç gösterebilirler. Bunun çözümü bireysel özelliklerini ve güçlü yanlarını ortaya çıkartabilecek fırsatların sunulması ve öğretim yöntemlerinin çeşitlendirilmesidir. Disleksi söz konusu olduğunda bu çocukların örgün eğitim sistemi içinde yaşıtlarıyla birlikte okula devam etmeleri önemlidir. Ancak yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak birebir eğitim desteğinden yararlanmalıdırlar.